Tuesday, November 26, 2013

Lemon Rosemary and Honey Bundt Cake

Good morning, I dont know about the other bloggers but some days I sit down in front of my laptop ready to write a new post full of things to say and other days like today I´m grasping for words.. why does that happen I ask you??  I dont know why.. that´s why I´m asking you... (smile). So if this post sounds boring by any means, please do not close the screen (I beg you) but rather skip my rambling and go straight to the recipe :-) Deal..?

Buenos días, no sé acerca de los otros bloggers, pero algunos días me siento frente a mi portátil lista para escribir una nueva entrada llena de cosas que decir y otros días como hoy siento que me faltan las palabras .. ¿por qué sucede esto? No sé porqué .. es por eso que les pregunto ... (sonrisa). Así que si este post suena aburrido, por cualquier motivo, por favor no cierre la ventana (se lo ruego), así que mejor no divagar más e ir directamente a la receta :-) ¿Trato ..?





Todays recipe is something I´ve wanted to make for awhile now.. flavours I´ve never combined before.. rosemary and lemon and just for fun (what the heck) I added some honey :-) The flavour combination works perfectly and I already have a few more ideas on how to use it again.. that´s me always thinking of how I can combine flavours, that´s why I like blogging, what gets my creative juices flowing.. :-)

La receta de hoy es algo que he querido hacer desde hace un tiempo .. sabores que nunca he combinado antes .. romero y limón y sólo por diversión (¿por qué no?) he añadido un poco de miel :-) La combinación de sabores funciona perfectamente y ya tengo algunas ideas más sobre como utilizar esta combinación de sabores .. esa soy yo, siempre pensando en como puedo combinar sabores, es por eso que me gustan los blogs, que consigue que mi creatividad 
fluya.. :-)



You can easily skip the glaze of this cake, believe me it taste just as good without.  I found this recipe for a Bundt Cake on the web and added the amount of fresh rosemary to it that I thought would ensure that the flavour of the rosemary comes through but does not overpower the lemon (and vice versa).  Since I know honey and lemon go really well together, I added another element by adding a glaze to the Bundt which included honey and lemon..

Puede saltar fácilmente el glaseado de este pastel, créanme que también sabe muy bien sin él. He encontrado esta receta de un pastel Bundt en la web, y añadí una cantidad de romero fresco por que pensé asegurarme de que el sabor del romero penetre pero que no domine al limón (y viceversa). Como sé que la miel y el limón van realmente bien he añadido otro elemento mediante la adición de un glaseado al Bundt que incluye miel y limón ..



When I started making the recipe I thought it was too complicated, too many elements but once you taste the result you´ll know the effort was worthit (more than worthit!!).  I´ve never baked a cake where I needed to use oil, butter and cream in one recipe, but this one required it.. so it might not be good for your waistline (I told you the last time that´s why I jump on the treadmill as often as I can..) but the taste will overwhelm you!!  It´s really GOOD!!

Cuando empecé a hacer la receta, pensé que era demasiada complicada, con demasiados elementos, pero una vez pruebes el resultado sabrás que el esfuerzo valió la pena (y vaya que si vale la pena!). Nunca he hecho un Bundt Cake donde tuviese que utilizar aceite, mantequilla y la nata en una receta, pero éste lo requería .. por lo que podría no ser bueno para su cintura (Les dije la última vez que es por eso que tengo que usar la cinta de correr tan a menudo como puedo ..) el sabor te abrumará! Está muy rico!



Time to share the recipe with you..

Hora de compartir la receta..

  • Adjusted by recipe by: whiteonricecouple.com
  • For the Cake..

  • Ingredients:
  • 2 3/4 cups (345g) flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon kosher or sea salt
  • 1 1/4 cups (285g) unsalted butter
  • 3 cups (600g) sugar
  • 1/3 cup (80ml) canola oil
  • zest from 4 large lemons
  • 1 tablespoon chopped fresh rosemary
  • 1/4 cup (60ml) fresh lemon juice
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 6 eggs
  • 1/2 cup (120ml) heavy cream

  • Method:
  • Preheat the oven to 350°F. Grease a 12-cup bundt pan.
  • In a bowl, whisk together the flour, baking powder, and salt for at least 20 seconds. Set aside.
  • In a mixer on medium speed, cream together the butter and sugar until light and fluffy, about 3 minutes (if the bowl does not feel cool while creaming, place it in the freezer for 5 minutes, then continue creaming).
  • Beat in the oil, lemon zest, lemon juice, and vanilla extract. On the lowest speed, beat in the eggs, one at a time, until just incorporated.
  • Mix in the flour mixture in three stages, until just combined.
  • Whip the cream just past the soft peak stage. Stir in about 1/4 of the whipped cream into the batter, and then fold in the remaining whipped cream followed by the rosemary. Pour the batter into the prepared bundt pan. Drop the pan from about 4" (10cm) above the counter to knock out any bubbles.
  • Bake on the middle oven rack for 50-60 minutes (about 20 minutes for small pans/moulds), or until a toothpick comes out clean near the center. Allow to cool for 10 minutes, then loosen the cake by knocking it against the counter. Invert the cake onto a serving platter.




  • For the Glaze..

  • Ingredients:
  • 1 cup icing sugar
  • 1 tablespoon honey
  • juice and rind of 1 lemon
  • pinch of salt

  • Method:
  • Sift the icing sugar, add the other ingredients and mix well until all the icing sugar has dissolved.  Pour over your Bundt once it has cooled.


Ok so since I dont have much to say today I think I´ll end this post here by saying that I know I´ve said it before and I know there are days (like today) I complain that I can´t find the words to write my posts, but whatever the day, I love what I do and I love sharing all I do with all of you :-) :-)  Until next time!!

Sabiendo que hoy no tengo mucho que decir, creo que voy a terminar esta entrada aquí diciendo que sé que, como dije antes, hay días (como hoy) que me quejo de que no puedo encontrar las palabras para escribir mis mensajes, pero sea cual sea el día, me encanta lo que hago y me encanta compartir todo lo que hago con todos ustedes :-) :-) hasta la próxima!




18 comments:

  1. Maravilloso, ya ves que me he quedado hasta el final de la receta, ja, ja. Qué buena pinta, y ese toque de romero, qué original. No te preocupes, a mi me pasa muchas veces lo mismo, ahora toca escribir un post y no estoy inspirada, no sé qué poner a parte de la receta. Muchos besos y ánimo (ya habrá otro día en que nos cuentes cosas).

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    1. Muchas gracias Tatiana!!! Un beso súper grande X

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  2. Holaaaaaaaaa se ve muy esponjosa y seguramente rica ricaaaa, romero, miel y limón son elementos naturales aportará un toque muy especial al bundt cake! sigue siempre sorprendiéndonos. un besito!!!
    Cris

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    1. Muchas gracias Cris y Marta!! Un beso grande XX (bueno dos..jaja)

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  3. I get writer's block all the time too! This cake looks so yummy! I love baking with herbs and the glaze is the perfect addition!

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    1. Thanks! I dont bake with herbs too often but I just might start ;-) I was presenty surprised with the outcome :-) Xx

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  4. LOVE lemon and rosemary together, and rosemary in desserts in general! Sometimes these things speak for themselves, anyhow. ;)

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    1. Hey! 1st time I tried it in baking and I loved it.. going to make it my mission to search for more recipes & ideas that contain rosemary ;-) Xx

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  5. Que pinta tiene uuuummm, me apunto la receta ;)
    Besitos guapa

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  6. No te preocupes Johlene, nos pasa a todas por lo menos a mí hay días que estoy super inspirada y otros no sé que decir...
    Y la receta estupenda, pedazo combinación de sabores seguro que esta deliciosa.
    Un beso!

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    1. Hola Noemí :-) Gracias de verdad por tus palabras :-) Un beso grande X

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  7. Mmm aquí en Inglaterra se lleva mucho lo de los bundt cakes, tiene una pinta genial!!!

    Un besito

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    1. Sí a mi me gusta los Bundts mucho! Qué suerte vivir allí.. me encanta Inglaterra!! Xx

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  8. I love adding herbs to desserts--makes them more sophisticated and brings a real complexity that can't be matched! And of course, lemon and honey are the perfect pairing. What sweet little cakes!

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    1. You are só right.. somehow adding herbs to a dessert, takes it up a notch.. Thanks like always, I really appreciate your comments!! Xx

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Muchas gracias por tu comentario!
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