Orange & Cardamom Naked Layer Cake (and cupcakes!)

ORANGE & CARDAMOM cake filled & topped with MASCARPONE cream cheese frosting.. I´ve been thinking of how to make this cake for awhile now.. How to ensure the flavours of Orange & Cardamom come through in the right way.. we´re dealing with two powerful flavours but if not used right, their taste could be completely lost.. 

Tarta de Naranja y Cardamomo, rellena y cubierta con queso crema Mascarpone.. He estado pensando en cómo hacer esta tarta durante un tiempo .. ¿Cómo asegurarse de que los sabores de la naranja y cardamomo se mezclen de forma correcta .. estamos tratando con dos sabores potentes que si no se usan de la forma correcta puede que se quede completamente perdido ..


..and so for the 1st time I boiled my oranges before adding the soft skin & pulp into my batter and frosting.  If you like the pure taste of orange, this is the way to do it because no taste is lost after baking it.. the cake however has a bitter after taste, kinda like marmalade but the good news is when topped with the sweet richness of the mascarpone frosting, the result is pretty awesome.. if I may say so my self.. so I´m just going to go ahead and say 
so.. :-)  

.. y así que por primera vez herví mis naranjas antes de añadir la piel suave y la pulpa en mi mezcla y frosting. Si te gusta el sabor puro de naranja, esta es la manera de hacerlo, porque no se pierde el sabor después de hornearlo .. la tarta, sin embargo tiene un sabor amargo, un poco como la mermelada de naranja amarga, pero la buena noticia es que cuando está rematada con el dulce frosting de mascarpone, el resultado es bastante impresionante .. si se puedo decirlo yo misma .. así que voy a seguir adelante y decir  que así es .. :-)





If you like a more rich, full cream taste you will like the pairing of the Mascarpone cream cheese but feel free to substitute it with a regular cream cheese, although you´ll be left with a sharper taste but I´m pretty sure it could work too.. especially if you leave the cardamom out and opt for a more fruity/zesty taste.. I chose Mascarpone because I wanted a rich flavour to pair and match my orange and cardamom flavours..

Si le gusta un sabor más rico lleno de crema, le gustará emparejarlo con de la crema de queso Mascarpone pero siéntase libre en sustituirlo por un queso cremoso normal, aunque se quedará con con un sabor más agudo, pero estoy bastante segura de que podría estar bien también .. especialmente si deja el cardamomo y opta por un sabor más afrutado .. Elegí Mascarpone porque quería un rico sabor que combinase con mis sabores de naranjas y cardamomo molido..



Not only did I make a mini cake (which by the way was for a very special friend, Carmela.. Happy Birthday Mela!), I also made some cupcakes for another friend who is 27 weeks pregnant and needs some pampering ;-)  So.. this recipe is perfect for both cakes & 
cupcakes :-)

No sólo hice una mini tarta (que por cierto era para una amiga muy especial, Carmela .. Feliz cumpleaños Mela!), también hice algunos cupcakes para otra amiga que tiene 27 semanas de embarazo y necesita que la mimen;-) Así que este receta es perfecta para tartas y cupcakes :-)



This is actually a mini cake made of 3 layers of 12 cm moulds ( a very tall one at that!! It looks bigger on the photos..) I was able to make 9 cupcakes with the same batter too.. 
Click in the word RECIPE below to print this recipe (and for my Spanish readers to view & print it in Spanish).

Esto es en realidad una mini tarta hecha de 3 capas con moldes de 12 cm (uno muy alto!! Parece más grande en las fotos ..) fui capaz de hacer 9 cupcakes con la misma mezcla también .. Haga clic en la palabra receta a continuación para imprimir esta receta (y para mis lectores españoles para ver e imprimir en español).

RECIPE


CAKE BATTER


Ingredients:
(Enough batter to make 3 x 12cm moulds & 9 x regular sized cupcakes)


200g regular sifted white flour (you can also use whole wheat or gluten free flour)
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons grounded cardamom
pinch of salt
200g brown sugar
200g olive oil
4L eggs at room temperature
1 teaspoon vanilla essence
1 orange (boiled for 1-2 hours until soft and chopped)


Method:


Boil an orange with its skin until soft (1 - 2 hours).  Pre-heat the oven at 180ºC and prepare your moulds/cupcake liners. I don´t use my blender for this recipe as it´s super easy to make with a regular hand whisk but you can do what´s easier for you.  Whisk your oil and sugar, then add your eggs one by one, whisk well, add your vanilla essence, add your sifted dry ingredients and lastly add your finely chopped orange (use only a ¾ as the other ¼ will be used in the Mascarpone frosting).  I baked my 3 x 12cm moulds for 31 minutes and then my 9 x cupcakes for 21 minutes. Leave to cool completely before decorating!



FROSTING


Ingredients:


250g Mascarpone cream cheese
250g Butter without salt at room temperature
300g of Icing Sugar
pinch of salt
1 teaspoon of ground Cardamom
¼ Orange pulp (including the skin)
½ teaspoon Vanilla Essence


Method:


In your blender, blend your butter, icing sugar, cardamom & salt until well blended and the mixture is light & fluffy.  Add your mascarpone and mix just until incorporated and lastly your orange pulp and vanilla essence.  Time to decorate!  I decorated mine with mini fondant oranges & leaves I made and used melted dark chocolate for the stems.  I also made a simple sugar syrup which I coloured orange and flavoured with orange essence (orange zest would do too) to drizzle over..



I´ve been ill with flu, it started with my little one, then Humberto (my husband), then me and today Teagan, complaining about a sore throat.. so basically my whole family.. that´s why this cake is perfect, not only did I use olive oil (which contains omega 3 fatty accids), it has more than enough Vitamin C (a.k.a oranges) and cardamom which apparently is a good source of potassium.. so go ahead and make this recipe ;-)

He estado enferma con gripe, empezó con mi pequeño, entonces Humberto (mi marido), luego yo y hoy Teagan, quejándose de un dolor de garganta .. básicamente todo mi familia.. es por eso que este pastel es perfecto, no sólo yo usé aceite de oliva (que contiene omega 3), que tiene más que suficiente vitamina C (también conocido como las naranjas) y el cardamomo que al parecer es una buena fuente de potasio .. así que adelante y hacer esta receta ;-)


By this photo you can see that we got all out Vitamins & Minerals in.. lol! Until next time.. please don´t forget how much I appreciate you guys.. Xx

En esta foto pueden ver que tiene muchas vitaminas y minerales.. jaja! Hasta la próxima vez.. por favor, no olviden cuanto les aprecio a todos.. Xx





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